Witam, czy dieta keto jest dobrym rozwiązaniem przy SM? Czy jednak lepsza będzie dieta śródziemnomorska?
Najlepszym żywieniem zalecanym u osób ze stwardnieniem rozsianym będzie takie, które będzie smakowało, odżywiało organizm, a także dostarczało wszystkie niezbędne składniki – makroskładniki (białka, tłuszcze oraz węglowodany), witaminy i składniki mineralne.
Dieta śródziemnomorska składa się z dużego spożycia owoców, warzyw i pełnych ziaren, w tym oliwy z oliwek jako głównego źródła. Obejmuje również umiarkowaną ilość ryb i produktów mlecznych oraz niskie spożycie czerwonego mięsa. Fenole w oliwie z oliwek są odpowiedzialne za jej działanie przeciwzapalne, chroniąc w ten sposób układ nerwowy przed stresem oksydacyjnym. Dostrzega się również, iż pozytywnie wpływa ona na funkcje poznawcze. Wydaje się, że dieta śródziemnomorska zmniejsza markery zapalne, reguluje czynniki predysponujące do patologii naczyniowej w kontekście kilku chorób autoimmunologicznych i reguluje mikrobiotę jelitową. Dodatkowo badania istotnie wskazują, iż dieta ta wspomaga utrzymanie prawidłowej pracy układu nerwowego oraz spowalnia proces neurodegeneracji.
Diety w stylu śródziemnomorskim są powiązane z poprawą ogólnych wyników zdrowotnych, w tym zapobieganiem schorzeniom sercowo-metabolicznym, które są już niekorzystnie powiązane z rokowaniem w SM. Badania przedkliniczne sugerują, że kluczowe składniki diet w stylu śródziemnomorskim, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzące z ryb morskich, a także żywność zawierająca przeciwutleniacze, mają potencjalne korzyści neuroprotekcyjne w SM.
Dieta ketogeniczna jest uboga w węglowodany i bogata w tłuszcze. Badania przeprowadzone na pacjentach z SM wykazały możliwą poprawę jakości życia oraz zmniejszenie zmęczenia. Chociaż mogą również wystąpić negatywne skutki, w tym niedobór witamin oraz objawy żołądkowo-jelitowe.
Podsumowując – zdecydowanie wygrywa tutaj dieta śródziemnomorska – nakłada zdecydowanie mniej ograniczeń co przekłada się na dłuższe zastosowanie określonego sposobu żywienia, badania naukowe konkretnie podkreślają pozytywne aspekty tego sposobu żywienia na stosowanie u osób ze stwardnieniem rozsianym, ponadto ma pozytywny wpływ na cały organizm człowieka.