loader image

Czy są pewne produkty spożywcze, które korelują z SM? Np. Oleje albo konkretne witaminy? I powinno się ich unikać?

Strategia żywieniowa wspomagająca leczenia i poprawiająca jakość życia osób borykających się ze stwardnieniem rozsianym, jak i również z każdą inną chorobą autoimmunologiczną, to dieta zbilansowana i dopasowana do preferencji. Dieta, która będzie pro mózgowa na pewno powinna cechować się bardzo małą ilością cukrów prostych, żywności przetworzonej, tłuszczy utwardzonych i tłuszczy trans.

Cukier działa pro-zapalnie, czyli potęguje stany zapalne w organizmie. Dodatkowo wpływa niekorzystnie na neurony, uszkadzając osłonkę mielinową. Cukry proste znajdują się głównie w słodyczach. Nie należy ich mylić z cukrami złożonymi występującymi np. w ciemnym, pełnoziarnistym pieczywie, kaszy gryczanej, czy ryżu.

Kolejnym ważnym elementem w diecie powinno być ograniczenie żywności przetworzonej,  czyli takiej, która zawiera dużo stabilizatorów, konserwantów, różnego rodzaju emulgatorów. Możemy jeść w miarę zdrowo, ale gdy w naszej diecie stale pojawia się żywność przetworzona, dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych, co powoduje zmniejszenie powierzchni wchłaniania.

Dieta pro mózgowa powinna być przede wszystkim różnorodna i dostarczać wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych. Dla układu nerwowego i mózgu szczególne znaczenie mają: kwasy Omega-3, które znajdziemy w tłustych rybach morskich lub w dobrej jakości suplementach diety, witaminy z grupy B, których bogatym źródłem są ziarna, nasiona i pestki, a także zielone owoce i warzywa czy mięso, różnorodne źródła białka, które są prekursorami dla neuroprzekaźników oraz witamina D, która powinna być suplementowana w indywidualnie dobranej dawce na podstawie wyników badań.

W celu zgłębienia tematu zachęcamy do odsłuchania podcastu.

169299