Czy jest jedna dieta w stwardnieniu rozsianym?
Dieta SM
Styl życia SM
Wiele osób z SM już to wie, ale chcemy to podkreślać. Styl żywienia się i jego jakoś ma znaczenie nie tylko jeśli chodzi o radzenie sobie z objawami choroby, ale również w kontekście ogólnego stanu zdrowia.
Osoby chore często zadają sobie pytanie o to, czy jest jakaś konkretna dieta, której powinni się trzymać. Zanim do tego przejdziemy, kilka ciekawych informacji. Wg Narodowego Testu Zdrowia Polaków (link do niego na końcu) najczęściej wybieranym posiłkiem przez Polaków to posiłek mięsny (22 proc.), a także taki zbilansowany, zgodnie z piramidą żywienia (22 proc.). Niestety, warzywa codziennie (nie wliczając ziemniaków i soków z koncentratów) jada zaledwie 37 proc. Polaków, a coraz więcej z nas sięga po fast-foody (19% zjada je kilka razy w miesiącu). A co z dietami? Jedno badanie internetowe przeprowadzone wśród 2000 Brytyjczyków pokazało, że średnio jedna osoba spróbuje aż 126 rodzajów diet w ciągu całego swojego życia! Zastanawiamy się nad tym, czy pomoże nam dieta X lub Y, czy przerywany post ma sens, czy musimy rezygnować z tego co lubimy itd.
O to, jak powinna wyglądać dieta osób z SM zapytaliśmy Ilonę Cichecką, dietetyczkę, która pracuje w naszej Specjalistycznej poradni SM. Oto, co odpowiedziała:
„Dieta u osób z SM powinna być spersonalizowana, zbilansowana pod kątem odpowiedniej liczby posiłków jak i kaloryczności. Istotnym składnikiem diety osób chorujących na SM, jest nasycenie menu produktami o wysokim potencjale antyoksydacyjnym, czyli właśnie owocami i warzywami. Warto tu wspomnieć o skali ORAC. Określa ona ilość przeciwutleniaczy w danym produkcie. Z owoców, na szczycie tej skali, znajdują się: aronia, jagody, w dalszej kolejności jeżyny, maliny, truskawki, żurawina. Warto też zwrócić uwagę na zielone warzywa (szpinak, brokuły, fasolę). Z przypraw: cynamon, goździki, curry, kurkuma oraz kakao. Wysoki potencjał antyoksydacyjny ma pieczywo razowe z pełnego przemiału, gorzka czekolada, oliwa z oliwek, orzechy włoskie i laskowe. W codziennym jadłospisie trzeba uwzględniać produkty, które są źródłem kwasów omega-3 (olej lniany, siemię lniane, ryby morskie). Należy zmniejszyć ilość mięsa na rzecz białka roślinnego pochodzącego z roślin strączkowych. W ciepłe letnie dni koniecznie trzeba zadbać o odpowiednią ilość płynów.
Dzienna kaloryczność zarówno dla kobiet jak i dla mężczyzn jest ustalana indywidualnie. Na dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wpływ mają takie czynniki jak wiek, stan fizjologiczny, płeć, skład ciała, masa ciała, aktywność fizyczna, czynniki środowiskowe np. temperatura, czynniki endokrynologiczne i leki.
Całą rozmowę znaleźć można w 107 numerze SM Express wydawanego przez naszą organizację: https://ptsr.org.pl/smexpress?page=2
Źródło:
https://studyfinds.org/food-fads-the-average-adult-will-try-126-different-diets-during-their-life/
https://ocdn.eu/medonet/medonet/Raport%20Narodowy%20Test%20Zdrowia%20Polak%C3%B3w%202024.pdf